Chemarea ostașilor români de la Tiraspol din 17 decembrie 1917

1731

Chemarea ostașilor români de la Tiraspol din 17 decembrie 1917, publicată în gazeta „Ardealul (Transilvania)”.

17 decembrie 1917

O mână de ostași inimoși de peste Nistru, dându-și seamă de duhul vremurilor noi și voind să așeze viața fraților noștri moldoveni de acolo, pe temelii de dreptate națională, au chemat pe ziua de 17 decembrie o adunare la Țiraspol, pentru a arăta țării și lumii dorințele celor peste jumătate milion de Moldoveni aruncați de soartă peste Nistru. Iată chemarea:

CHEMARE:

Cu bună seamă: “Numai în unire putem să ocupăm dreptatea!”

Fraților moldoveni! A ajuns o vreme în care toate națiunile (noroadele) și-au scos drepturile sale (lor), iar noi moldovenii am rămas mai pe urmă tuturor celorlalte neamuri – cum ar fi rătăcit un cărdișor de oi de la toată turma!

Noi, fraților, am dormit și nu a avut cine ne trezi, până ce nu au mers alte neamuri pe lângă noi, bucurându-se sub steagurile sale.

Iată noi, cei ce ne-am trezit și, înfierbântându-se sângele cel frățesc în noi, neam pornit ca să trezim părinții, frații și surorile, ca împreună cu toții să ne arătăm – ca să știe toate națiunile că și noi suntem un neam bogat, delicat și foarte cult.

Pentru aceea noi fierbinte vă poftim părinților, fraților și surorilor moldoveni ca să ne adunăm (grămădim) cu toții astăzi și împreună să ne ridicăm steagul națiunii (norodului) nostru.

Foarte fierbinte vă poftim ca să vă adunați aleșii frați câte doi oameni din tot satul Moldovenesc care trăim pe malul stâng al Nistrului (Herson și Cam. Pod. gub.)

La întâiul congres Moldovenesc unde au să se dezlege toate dreptățile cinstitului neam moldovenesc în orașul Triaspol la 17 decembrie 1917.

LUMINAREA

Ce ne trebuie nouă.

Cap. 1.

Nouă ne trebuie școala să fie în limba norodului moldovenesc. Ca fieștecare moldovan să știe ce-l învață pe dânsul.

Cap. 2.

Învățătura afară de școală (adică biblioteca) să fie pe limba moldovenească ca să putem noi moldovenii a ne lumina mai bine în lume de cum am fost până acum.

Cap. 3.

Rugăciunea în sfânta biserică să fie pe limba norodului moldovenesc, ca fiește care bătrân sau tânăr să-nțeleagă cu ce fel de rugăciune merge preotul pentru dânșii înaintea lui Dumnezeu.

Cap. 4.

Trebuie ca să fie judecători curat moldoveni, ca judecata să fie înțeleaptă pentru moldoveanul nostru, și ca să poată fieștecare, cu gura lui a spune toată durerea sa la judecată.

Cap. 5.

Doctorii trebuie să știe limba moldovenească, ca să poată înțelege ceea c-i spune bolnavul moldovan.

Cap. 6.

Deci noi moldovenii n-am fost învățați până acum, pentru că ne-au fost oprite deșteptarea și luminarea neamului nostru în limba noastră moldovenească.

Cilenii Comitetului de organizații:
Praporgic Bulat
Soldat Joloba (Jalbă)
Grajdanin Burbailo
Praporgic Maloman
Bolinoopred Dumean