Congresul ostașilor moldoveni, desfășurat la Chișinău, în perioada 20 octombrie – 28 octombrie 1917

3958
Casa Eparhială din Chișinău, locul în care a avut loc Congresul ostașilor moldoveni (20-27 octombrie 1917)
Casa Eparhială din Chișinău, locul în care a avut loc Congresul ostașilor moldoveni (20-27 octombrie 1917)

Congresul ostașilor moldoveni, desfășurat în sala Eparhială din Chișinău, în perioada 20 octombrie – 28 octombrie 1917, denumit și „Întâiului Congres Moldovenesc al soldaților, marinarilor și ofițerilor din întreaga Rusie”, a reunit peste 700 de ostași moldoveni, ofițeri, soldați și marinari, de pe toate fronturile. Militarii au au fost convocați prin telegrama din 7 octombrie 1917, trimisă comandanților de unități.

Procesele verbale, pe zile
Congresul ostașilor moldoveni
20 oct21 oct22 oct23 oct24 oct25 oct26 oct27 oct

Protocolul întâiului Congres Moldovenesc al soldaților, marinarilor și ofițerilor din întreaga Rusie, care congres a avut loc în orașul Chișinău de la 20 până la 27 octombrie, anul 1917.

Programul Congresului:

 1. Alegerea Presidiumului.
 2. Felicitările și raporturile de la locuri.
 3. Raportul despre lucrurile Comitetului Împlinitor Central Moldovenesc al Sfatului deputaților soldați, ofițeri și marinari.
 4. Autonomia Basarabiei.
 5. Naționalizarea oștilor.
 6. Basarabia și ocârmuirea ei (Sfatul Țării).
 7. Chestia pământului și Colonizarea.
 8. Părerile despre momentul de față și Adunarea Întemeietoare.
 9. Lucrările culturale-luminătoare (organizația școlilor moldovenești pentru soldați, cursurilor de seară și bibliotecilor și îndestularea lor cu literatură).
 10. Naționalizarea școlilor și a dregătoriilor din Basarabia.
 11. Despre moldovenii de peste Nistru.
 12. Alegerea împuterniciților moldoveni câte unul: în Stavcă, în Predparlament și Ministerul de Război.
 13. Alegerea a 3 deputați în Sfatul Popoarelor.
 14. Fondul Național.

[vezi mai sus legăturile către procesele verbale ale Congresului, ordonate pe zile]

Chișinău, 28 octombrie 1917

[În 25 octombrie 1917, Congresului a elaborat o serie rezoluții, cunoscute sub numele de Rezoluțiile Congresului ostașilor moldoveni.]

[Guvernul de la Petrogad a aflat despre telegrama din 7 octombrie 1917, prin care era convocat congresul din 20 octombrie, iar în 19 octombrie, prim-ministrul Kerenski a anunțat Chișinăul despre interzicerea Congresului și a cerut arestarea tuturor celor care au semnat telegrama de convocare. Mai târziu, Ion Inculeț, pe atunci ajutor al comisarului gubernial, descria astfel acest episod: „Au sosit la Congres vreo șapte sute de ostași moldoveni, ofițeri, soldați și marinari, de pe toate fronturile. Congresul s-a deschis cu mare solemnitate în sala Eparhială din Chișinău. Președinte a fost ales căpitanul Vasile Cijevski. În ajun se primise la Comisariatul gubernial, de la Primul Ministru Kerenski, o telegramă cu cel mai sever ordin, că nici un congres ostășesc moldovenesc nu este autorizat și că sublocotenentul Pântea, falsificatorul ordinului, trebuie să fie găsit, arestat și sub escortă expediat la stavcă, la Moghilev. Ordinul acesta al primului ministru nu l-am executat și telegrama n-am arătat-o atunci nimănui pentru a nu descuraja pe congresiști.”]