Manifestul emis de Corpul voluntarilor români transilvăneni de la Darnița sau „Declarația de la Darnița” din 16 aprilie 1917

2137

Manifestul emis de Corpului voluntarilor români transilvăneni de la Darnița, cunoscut și sub numele de „Declarația de la Darnița” din 16 aprilie 1917. Corpul voluntarilor români din Rusia a fost înființat la 23 februarie 1917, iar cartierul general a fost stabilit la, Darnița, lângă Kiev. Inițial, format din 5000 de voluntari români, ulterior, corpul voluntarilor s-a mărit la 30.000, din el făcând parte voluntari din prizonierii români de pe întreg cuprinsul Rusiei.

Astăzi, când noi Românii, ca și celelalte neamuri subjugate, ne-am convins definitiv că nouă, ca Români, nu ne mai este posibilă existența în cadrul Statului austro-ungar; noi, care în limbă, în cultură, în structura socială și în întreaga noastră ființă etnică și politică, formăm un trup unic și nedespărțit cu toate celelalte părți constitutiv al Națiunii Române, cerem cu voință nestrămutată încorporarea noastră la România liberă, pentru a forma împreună cu Ea, un singur Stat național românesc, pe care îl vom zidi pe bazele celei mai înaintate democrații. Pentru acest ideal ne punem în cumpănă tot ce avem, viața și averea noastră, femeile și copiii noștri, viața și fericirea urmașilor noștri. Și nu ne vom opri, până ce nu vom învinge ori vom pieri. Sângele nostru nu se va vărsa în zadar. Credem ferm, că între viitoarele State fericite, naționale și democratice, va fi și România tuturor Românilor!

*Vezi și angajamentul voluntarilor români de la Darnița, semnat în 6 martie 1917