Angajamentul voluntarilor români de la Darnița din 6 martie 1917

2069

Angajamentul voluntarilor români de la Darnița din 6 martie 1917, prin care își exprimau dorința de a lupta pentru dezrobirea țărilor românești și unirea într-o singură țară, România Mare. Corpul voluntarilor români din Rusia a fost înființat la 23 februarie 1917, iar cartierul general a fost stabilit la, Darnița, lângă Kiev. Inițial, format din 5000 de voluntari români, ulterior, corpul voluntarilor s-a mărit la 30.000, din el făcând parte voluntari din prizonierii români de pe întreg cuprinsul Rusiei.

„Subsemnații ofițeri, subofițeri și soldați de naționalitate română, declarăm pe onoare și conștiința, că voim să luptăm alături de armata română, pentru dezrobirea țărilor noastre de sub dominațiunea austro-maghiară și lipirea lor în România.

Prin acest angajament noi devenim ofițeri, subofițeri și soldați români, cu aceleași drepturi și datorii, ca și cei din armata română. Timpul servit în armata austro-ungară, ca și cel în calitate de prizonieri ni se va socoti la vechimea gradului nostru. Noi și familiile noastre vom avea aceleași drepturi la pensiuni, ajutoare și recompense ca și ofițerii, subofițerii și soldații români, luându-se în seamă și timpul servit în armată austro-ungară și cel în calitate de prizonieri.

Din momentul subscrierii acestui angajament, ne considerăm ca făcând parte din armata română și prin urmare aceia dintre noi, care nu vor răspunde la chemare, vor fi considerați ca dezertori și pedepsiți conform legilor românești. Tot astfel ni se vor aplica toate dispozițiunile legale și regulamentare în vigoare în armata română.

Dumnezeu să ne ajute, ca prin sângele nostru să ne dezrobim țările și să facem România-Mare, unită într-un singur trup și pe vecie.”

Darnița, la 6 martie 1917

*Vezi și manifestul emis de Corpul voluntarilor români transilvăneni de la Darnița (Declarația de la Darnița) din 16 aprilie 1917