Deși votarea unirii Transilvaniei cu România, de către delegații Adunării Naționale, a avut loc la 1 decembrie 1918, înfăptuirea ei din punct de vedere tehnic a fost un proces mai îndelungat. Cronologia lunii decembrie 1918 are în vedere punctarea câtorva evenimente din acest proces.
2 decembrie 1918
Se întrunește din nou Marele Sfat, la propunerea lui Iuliu Maniu.
Se constituie Comitetul executiv, devenit Consiliul Dirigent și se alege comisiunea care urma să prezinte Regelui Ferdinand hotărârea de Unire decisă de Adunarea Națională
11 decembrie 1918
Are loc ratificarea Unirii de către Guvernul României
12 decembrie 1918
În 12 decembrie 1918, delegații Marii Adunări Naționale din Alba-Iulia, PS Episcop Miron Cristea, PS Episcop Iuliu Hossu, Alexandru Vaida-Voevod și Vasile Goldiș, sosesc la București pentru a-i prezenta lui Ferdinand I actul Unirii Transilvaniei, Banatului, Maramureșului și părților ungurene locuite de români cu Regatul României.
14 decembrie 1918
14 decembrie 1918 ora 10,30 MS Regele a asistat la o slujbă religioasă oficiată la Mitropolie, de către PSS Nifon Episcop al Dunării de jos, în cinstea realizării marelui act al Unirii Ardealului cui Patria Mamă.
La Te-Deumul din Dealul Mitropoliei au participat și membrii guvernului de la București, corpul Diplomatic, delegația transilvană (Episcopii Miron Cristea și Iuliu Hossu, Vaida-Voievod, Vasile Goldiș), generali și ofițeri superiori din garnizoana București și o delegație a ofițerilor ardeleni.
La ora 11.40, din aceiași zi are loc o recepție în Sala Tronului de la Palatul Regal.
Delegații Marii Adunări Naționale din Alba-Iulia erau așezați în fața Suveranului, iar Vasile Goldiș îi prezintă regelui Ferdinand votul Unirii și ține un discurs. Regele Ferdinand îi răspunde cu o scurtă cuvântare.
La ora 8 seara, Ferdinand I organizează o masă festivă în cinstea delegației ardelene și ține o cuvântare. Apoi, I. Brătianu, președinte al Consiliului de Miniștri, ține și el o cuvântare, în onoarea delegației Marii Adunări Naționale.