Discursul lui I. Buzdugan în ședința Sfatului Țării din 27 martie 1918

1851

Discursul lui I. Buzdugan, unul din cei 2 secretari ai ședinței Sfatului Țării din 27 martie 1918, ziua unirii Basarabiei cu România.

“Las ca poporul nostru, țara noastră și toată lumea să știe, că noi Românii basarabeni, care am suferit un veac întreg sub jugul țarismului rus, că noi toți dorim unirea cu frații noștri de peste Prut, că noi vroim să fim și să rămânem pentru totdeauna împreună cu toți Românii.

Să știe toată lumea, că noi vroim unirea tuturor Românilor, de partea aceasta a Prutului și de cealaltă a Carpaților într-o Românie mare una și nedespărțită, și în baza principiului proclamat de revoluție de autodeterminare a popoarelor, astăzi, domnilor deputați, noi suntem chemați să înfăptuim cel mai revoluționar act în istoria poporului nostru, mult încercat în suferințe, să votăm pentru unirea Basarabiei cu România.

Eu zic cel mai revoluționar, întrucât numai în zilele revoluției adevărate, problema națională a unirii popoarelor după particularitățile lor de rasă și etnice, s-a pus în toată puterea ei. Și înfăptuind acest pas, adică votând pentru unirea Basarabiei cu România, la ce avem toate drepturile istorice și naționale, noi prin aceasta în mod logic vom duce la sfârșit revoluția noastră națională.

Isprăvit cu chestiunea unirii naționale, nouă ne rămâne să rezolvăm încă o problemă cardinală chestiunea agrară, care este și națională, fiindcă, domnilor, chestiunea agrară, în rezolvarea radicală a căreia este interesată toată țărănimea noastră, este și o chestiune națională, fiindcă de îmbunătățire a vieții agricultorilor noștri, a țăranilor, depinde și viitorul mai frumos al întregului nostru popor, fericirea întregii națiuni românești și bunăstarea întregii țări.

Astăzi noi avem ce rezolvăm definitiv prima chestiune națională – unirea Basarabiei cu România.

Și în această oră solemnă, eu, domnilor deputați, în fața întregului popor și urmașilor, în fața istoriei și a omenirii întregi vă invit să vă faceți datoria până la sfârșit – să votați deschis și curajos pentru unirea Basarabiei cu România.

În special adresez această rugăminte către țărănimea muncitoare mai cu seamă cea moldovenească și zic: pentru binele întregii țărănimi, pentru bine poporului nostru moldovenesc și a tuturor urmașilor, datoria domniilor voastre, țărani moldoveni, să votați pentru unire.

Fiți tari și îndepliniți-vă datoria, fiindcă ceasul unirii a sunat. Vă chem pe toți să votați cu îndrăzneală și deschis, ca istoria să fixeze pentru totdeauna numele tuturor fiilor adevărați ai poporului nostru moldovenesc, care au votat pentru unirea tuturor Românilor, a viitoarei Românii Mari”.