Manifestul generalului Broșteanu către locuitorii Basarabiei din 11 martie 1918

1662

Manifestul generalului Broșteanu către locuitorii Basarabiei din 11 martie 1918.

Armata românească nu a venit în Basarabia decât numai atunci când a fost chemată de ocârmuirea voastră.

Omenirea întreagă trece astăzi prin vremuri mari care au să schimbe cu totul fața lumii. Astăzi noroadele își croiesc viața pentru multe veacuri înainte. Cele vrednice și înțelepte vor trăi bine și în fericire, fiind binecuvântate de urmașii lor, iar cele ticăloase și proaste se vor nenoroci pentru multă vreme! Dar vremurile acestea nu sunt numai mari, ci și foarte grele, ca orice vremuri de prefaceri mari!

Când stai să faci un lucru mare, se găsesc oameni care te sfătuiesc de bine, dar și mulți cărora li-i ciudă de binele tău și caută numai să-ți strice.

Astfel de nenorociri și sfătuitori răi au dat și peste voi, frați moldoveni din Basarabia, când ați vrut să vă alegeți pentru voi și pentru copiii voștri altă viață mai bună și mai dreaptă, răzimată pe limba și obiceiurile voastre moldovenești. Și atunci în loc de bine, v-ați ales numai cu nenorociri, ca: hoții, prădăciuni, sate arse și omoruri făcute de bande ticăloase de oameni ce nu sunt creștini și de bolșevici străini de țară, de datinile și de credința voastră. Acești oameni păcătoși, vă îndeamnă mereu la aceste fapte rele și fărădelegi, care sunt urâte în fața oamenilor și a lui Dumnezeu.

Viața unei țări însă nu se poate preface în bine, dacă acea țară n-are parte de liniște și bună rânduială. Când noi, armata românească, am fost chemați să vă aducem această liniște și rânduială, am venit cu dragă inimă, căci ne părea rău de durerea voastră, fiind și noi doară de aceeași limbă și lege ca și voi.

Dușmanii, care sunt și dușmanii vor știi cei mai mari, nu vreau însă să se astâmpere și răspândesc fel de fel de minciuni despre venirea noastră!

Nu-i credeți!

Noi n-am venit ca să vă împiedicăm ca voi să ajungeți la drepturile voastre, pe care nimeni nu vi le poate lua, ci am venit să vă ajutăm să vă căpătați liniște și bună rânduială, la adăpostul cărora să aveți răgaz și să puteți așeza și păzi, cu sprijinul ocârmuitorilor voștri, țara voastră, după cum veți crede înșivă că e mai bine pentru voi.

Drepturile și slobozeniile nu se pot întemeia prin fărădelegi, jafuri și omoruri, ci prin legi și bună rânduială!

Să aveți încredere în dragostea și faptele noastre, căci noi suntem frați de același sânge și de aceeași lege, și am venit ca cu primejdia vieții noastre să vă ajutăm la întemeierea drepturilor și slobozeniilor voastre.

Armata română nu vrea să se amestecă în treburile de până acum și de acum înainte, dintre proprietari și țărani. Armata noastră are însă poruncă să împiedice hoțiile, omorurile și fărădelegile ce vi s-ar mai face de acum înainte de către acei care nu-și iubesc țara, neamul și rânduiala!

Noi vă dorim din inimă ca Dumnezeu să vă ajute vouă și cârmuitorilor voștri, ca să vă puteți întemeia în aceste vremuri de prefaceri mari, pentru copiii și strănepoții voștri o viață mai bună și mai dreaptă decât aceea de până acuma!

General Broșteanu