Ordinul de zi nr. 1 emis de ministerul de război al Republicii Moldovenești din 15 decembrie 1917

1849

Ordinul de zi nr. 1 emis de ministrul de război și marină al Republicii Moldovenești, către oștile Republicii Moldovenești, din 15 decembrie 1917.

ORDIN
către oștile Republicii Moldovenești
Nr. 1
15 Decembrie 1917, Chișinău

Cetățeni, soldați și ofițeri

  1. Grea sarcină a căzut asupra mea. Adunarea înaltă Sfatul Țării m-a împuternicit să îndeplinesc obligațiunile Directorului general de război și marina. Trebuie să întrebuințăm forțe supraomenești în lupta cu dezastrul și dezordinea ce bântuiesc în Republica Rusească și amenință să ajungă cu valurile lor și în țara noastră Moldova. Cea mai mare dificultate întâmpinăm în faptul că noi toți am pierdut încrederea și nu mai credem nimănui. Între noi sunt sămănate neîncrederea și îndoiala.

Cetățeni, eu sunt împuternicit de Sfatul Țării, ales de voi, și prin aceasta sper că toate ordinele mele vor fi luate în considerație și executate.

Ținând seamă de toată gravitatea momentului și că reușita poate fi câștigată numai prin ajutorul tuturor organizațiilor democratice, fac apel călduros către toți să mă ajute la lucrarea aceasta grea. Cu ajutorul lui Dumnezeu, cetățenilor, să lucrăm împreună pentru mântuirea iubitei noastre Republici Moldovenești.

  1. Numesc ca ajutor al meu pentru afacerile de marină pe Leitnantul Prahnițchi și pentru infanterie pe praporșcici Săcară și Osoian.
  1. Numesc în calitate de șef al garnizoanei orașului Chișinău pe soldatul din regimentul I Moldovenesc, Ilie Cătărău, și ca reprezentant al Sfatului Țării îl împuternicesc să se folosească cu toate mijloacele care-i sunt la îndemână lui, pentru a ține ordinea în capitala Republicii Moldovenești.
  1. Ordon tuturor unităților militare, ocârmuirilor și instituțiilor, ca toată averea militară ce se găsește pe teritoriul Republicei Moldovenești să nu fie înstrăinată și trecută peste hotarele Republicei Moldovenești fără știrea și voia Directorului General de Război.
  1. Împuternicesc pe căpitanul Cașcarev să formeze în orașul Bender un division Moldovenesc de artilerie. Completarea acestui division cu oameni și cu cai o pun în sarcina ocârmuirii de Artilerie pe lângă Directoratul de Război.
  1. Drujina Hersonului ce se află în Bender, având în vedere că este complet alcătuită din soldați moldoveni, ordon a fi considerată moldovenească și reformată din șase companii în opt companii (roți). Reformarea acestei drujini cade în sarcina podpolcovnicului Gaivoronschy.
  1. 478 drujina ce se găsește în orașul Bălți, fiind toată din soldați moldoveni, ordon a fi considerată moldovenească și reformată în drujină de opt companii. Reformarea cade în sarcina ștabscăpitanului Popa.
  1. Ordon a se înființa o comisiune de medici pe lângă infirmeria Regimentului I Moldovenesc sub președinția șefului medical a acestui regiment și cu patru membri: trei medici și un ofițer reprezentant al părților militare pentru cercetarea sănătății ofițerilor și soldaților din părțile militare moldovenești necesară pentru concediu sau eliberarea din serviciul militar. Comisiunea va începe funcțiunea de la 18 decembrie a. c.

Originalul semnat:
l. t. Directorul General de Război podporucic Pântea

Drept cu originalul:
Șeful Ștabului Ștabscăpitan Bogos
Primul Aghiotant Ștabscăpitan Berezovschi