Rezoluția Adunării marinarilor moldoveni din flota Mării Negre și artileriștilor din cetatea Sevastopolului din 13 decembrie 1917

1683

Rezoluția Adunării marinarilor moldoveni din flota Mării Negre și artileriștilor din cetatea Sevastopolului din 13 decembrie 1917.

Fiindcă s-au iscat și se împrăștie fel de fel de zvonuri despre otreadul de marinari sosiți în Chișinău sub comanda prăpurașului de flotă Caminschi, pentru apărarea Republicii Moldovenești, noi marinarii din flota Mării Negre și artileriștii din cetatea Sevastopolului, aducem la cunoștința tuturor următoarele:

  1. Noi suntem de părerile acelea, pe care le-a avut cel dintîiu congres Moldovenesc;
  2. Noi nu suntem nici bolșevici, nici menșevici, ci suntem mai întâi de toate fii ai Basarabiei, pe care o iubim fierbinte ca pe o mamă și pe care avem s-o apărăm cu toate puterile, pe care le avem la îndemână.
  3. Noi cerem o stăpânire puternică, care să se rezime pe toți locuitorii Basarabiei și pe toate organizațiile Moldovenești.
  4. Toată puterea în Basarabia trebuie s-o aibă în mâinile sale așezământul cel mai înalt în Republica Moldovenească – Șfatul Țării – și în afară de el să nu mai fie alte așezământuri de ocârmuire în Basarabia.
  5. Noi vom apăra Sfatul Țării de orice încercări de a-i scădea puterea ori din ce parte ar veni aceste încercări din dreapta sau din stânga; apărarea aceasta va fi în bună înțelegere cu garnizoana moldovenească din Chișinău și va fi dusă până la întrebuințarea chiar a puterii armate.
  6. Jos anarhia și războiul între cetățeni! Noi nici într-un fel nu vom sprijini aceste porniri rele.
  7. Trăiască adunarea întemeietoare a Basarabiei și a Rusiei întregi.

Nacialnicul marinarilor din flota Mării Negre, prăpurașul N. Caminschi