Stema României este simbolul reprezentativ al statului român național, suveran și independent. A suferit schimbări de-a lungul timpului, în funcție de marile transformări politice pe care le-a cunoscut statul român.
Descrierea stemei României
Stema de astăzi a României este compusă din simbolurile reprezentative ale provinciilor istorice românești: Țara Românească, Moldova, Transilvania, Banatul, Oltenia și Dobrogea.
Stema României are ca simbol central o acvilă de aur încoronată, încadrată într-un scut mare, albastru, ce ține în cioc o cruce ortodoxă, în gheara dreaptă având o sabie, iar în cea stângă un sceptru. Pieptul acvilei prezintă un alt scut, împărțit în cinci cartiere, simbolizând cele cinci provincii românești.
Primul cartier are un fond albastru și este rezervat stemei Țării Românești. Este compus dintr-o acvilă de aur, cu ciocul și ghearele roșii, ce ține în cioc o cruce ortodoxă de aur. Acvila este încadrată de un soare și o lună de aur.
Al doilea cartier are un fond roșu și reprezintă stema Moldovei. Este compus dintr-un cap de bour, de argint, care are între coarne o stea de aur în cinci colțuri, iar la dreapta și la stânga, prezintă o roză de argint cu cinci foi, respectiv o lună de argint.
Al treilea cartier are un fond roșu și înfățișează stemele Banatului și Olteniei. În interior, prezintă un pod de aur cu două bolți, simbol al Banatului și un leu de aur, cu un paloș în laba dreaptă, simbol al Olteniei.
Al patrulea cartier ilustrează stema Transilvaniei și este împărțit în două sectoare, despărțite de un brâu roșu: sus, unul albastru; jos, unul de aur. În cel de sus este așezată o acvilă de argint, cu ciocul de aur, încadrată de un soare de aur și o luna de argint. În parte de jos, sunt reprezentate șapte turnuri roșii, dispuse pe două rânduri.
Al cincilea cartier are un fond albastru și ilustrează Dobrogea, prin doi delfini de aur, dispuși față în față, cu cozile ridicate.
Despre simbolurile provinciilor de pe stema României
Acvila cruciată a Țării Românești este atestată în vremea lui Vladislav Vlaicu (20 ianuarie 1368).
Capul de bour din Moldova este atestat în vremea lui Roman I (30 martie 1392).
Stema Transilvaniei a fost impusă la sfârșitul secolului XVI și are elemente habsburgice vulturul negru si cele șapte turnuri, care au dat numele Transilvaniei. Încă din 1296, Transilvania a fost cunoscută sub numele de Șapte cetăți (Siebenburgen).
Deși Oltenia nu a avut o stemă proprie veche, în 1872, Parlamentul a decis să reprezinte provincia printr-un leu încoronat.
Banatul nu a avut, nici el, o stemă proprie veche, dar, începând cu 1921, ținutul a fost reprezentat de podul peste Dunăre, opera împăratului Traian.