Telegrama trimisă de Ferdinand președintelui Sfatului Țării Ion Inculeț după proclamarea unirii Basarabiei cu România din 1918

1731

Telegrama trimisă de Ferdinand președintelui Sfatului Țării Ion Inculeț după proclamarea unirii Basarabiei cu România din 1918. Telegrama a fost trimisă după ce regele, aflat la Bârlad, a fost înștiințat de primul ministru Marghiloman, despre votul din ședința Sfatului Țării.

“Cu adâncă emoțiune și cu inima plină de bucurie, am primit știrea despre importantul act ce s-a săvârșit la Chișinău. Sentimentul național ce se deșteptase atât de puternic în timpurile din urmă în inimile Moldovenilor de dincolo de Prut a primit prin votul înălțător al Sfatului Țării o solemnă afirmare. Un vis frumos s-a înfăptuit. Din suflet mulțumesc bunului Dumnezeu că mi-a dat, în zile de restriște, ca o dulce mângâiere, să văd după o sută de ani pe frații basarabeni revenind iarăși la Patria Mumă. Aduc prinosul Meu de călduroase mulțumiri domniilor voastre și Sfatului Țării, ale cărui patriotice sforțări au fost încoronate de succes.

În aceste momente solemne și înălțătoare pentru patrie, de aici înainte comună, vă trimit la toți cetățenii din noua Românie de peste Prut regescul Meu salut, înconjurându-vă cu aceeași inimoasă și caldă iubire părintească”.

Ferdinand