Telegramă trimisă de I. I. C. Brătianu, generalului Coandă, la Kiev din 11 ianuarie 1918

1417

Telegramă trimisă de I. I. C. Brătianu, generalului Coandă, la Kiev din 11 ianuarie 1918.

Copie

Iași
expd. la 11/24 ian 1918

Către generalul Coandă, la Kiev

Nu există insucces militar în Basarabia… realitatea este astfel: noi am fost solicitați de către generalul Tscherbatcheff să asigurăm securitatea liniei Chișinău-Ungheni. În consecință noi am trimis un simplu detașament de infanterie să facă muncă de poliție. Aceste forțe de poliție militară au găsit Chișinăul ocupat de trupele rusești revoltate contra autorităților militare de pe front și care s-au făcut stăpâne prin forță, pe membrii guvernului Republicii Basarabene, la apelul căruia răspunsese generalul Tscherbatcheff.

În aceste condiții detașamentul nostru s-a văzut forțat să intre în oraș pentru a aștepta noi instrucțiuni.

Noi am aflat că la Chișinău domnește teroarea, detașamentele transilvănene trimise de la Kiev pentru a păzi depozitele au fost dezarmate și ultragiate, ofițerii români în misiune pentru a face aprovizionări au fost arestați, printre aceștia de asemenea și reprezentantul guvernului nostru pe lângă Directoratul Republicii.

În fața unei astfel de provocări suntem obligați să luăm noi dispoziții militare pentru care suntem solicitați de toată populația interesată în menținerea ordinii în Republică și care trăiește sub teroarea bandelor devastatoare. Este inutil să se adauge că aceste măsuri de securitate pentru aprovizionările armatelor ruse și române și pentru țară însăși nu înțeleg să împiedice cu nimic autoritatea politică a guvernului Republicii Moldovenești. De îndată ce membrii acestui guvern, la ora actuală sub teroarea bolșevică, își vor fi reluat libertatea de acțiune, trupele noastre vor fi la dispoziția sa și se vor retrage când (guvernul) va putea asigura securitatea prin organizarea propriilor sale forțe.

Brătianu